Wedden op de Premier League

De Engelse Premier League is misschien wel het perfecte voorbeeld van een competitie waarbinnen iedereen van elkaar kan winnen. De clubs zijn erg aan elkaar gewaagd en dit heeft dan ook tot gevolg dat het aan het begin van het seizoen eigenlijk onmogelijk is om te voorspellen welk team de beste papieren heeft om het kampioenschap binnen te halen.

Gevestigde namen in de Premier League

Manchester United en Liverpool FC zijn de clubs die tot nu toe het vaakst de Engelse landstitel wonnen. Manchester United heeft twintig kampioenschappen en Liverpool achttien. Beide clubs teren echter vooral op hun verleden. De club uit Manchester is sinds het afscheid van clubicoon Sir Alex Ferguson geen serieuze titelkandidaat meer geweest. Sir Alex is maar liefst 27 jaar hoofdtrainer geweest van de recordkampioen. In het seizoen 2012/2013 nam hij afscheid met zijn dertiende titel en sindsdien snakt men naar een terugkeer van de gouden jaren.

liverpool2

Liverpool wacht al veel langer op nationaal succes. The Reds werden voor het laatst kampioen in 1990. Dat wil zeggen dat de club die actief is op Anfield Road al ruim 25 jaar geen kampioenschap meer heeft gevierd. Met de Duitse hoofdcoach Jürgen Klopp aan het roer is de hoop dat de prijzen weer binnen kunnen worden gesleept teruggekeerd. Met zijn fanatieke en fysieke manier van coachen hoopt ie het team de juiste energie over te dragen. Met Wijnaldum op het middenveld is er ook Nederlandse inbreng bij The Reds. Liverpool beschikt tevens over een grote en trouwe achterban. Deze club van het You’ll Never Walk Alone hunkert naar nieuwe successen. Zal het dit seizoen dan eindelijk weer eens lukken.

Goed in Engeland maar net niet in Europa

Naast de traditionele topclubs Manchester United en Liverpool behoort Arsenal FC ook tot de grootste en beste clubs van het Britse land. The Gunners strijden jaarlijks mee om de titel, al werd de laatste kampioensbeker in 2004 gewonnen. Dat jaar leverde de ploeg, die onder meer bestond uit gerenommeerde topspelers als Jens Lehmann, Patrick Viera, José Antonio Reyes, Thierry Henry en onze landgenoot Dennis Bergkamp, een legendarische prestatie. Er werd tijdens het gehele seizoen geen enkele competitiewedstrijd verloren. Dit leverde het team de bijnaam The Invincibles op.

Trainer van deze sterrenequipe was Arsène Wenger, de man die momenteel nog steeds de scepter zwaait in het Emirates Stadium. De Franse coach is al sinds 1996 de baas bij Arsenal en behaalde al diverse grote successen met de rood-witten. Onder zijn leiding heeft de club zich definitief genesteld in de top van het Engelse voetbal, maar internationaal weet hij maar geen eremetaal te winnen. In 2006 waren Arsenal en Wenger nog het dichtste bij, toen verloor het de Champions Leaguefinale van het Spaanse FC Barcelona. Daarna lukte het de Londenaren niet meer om echt potten te breken in Europa, iets wat toch een klein smetje zal zijn voor de alom geprezen Wenger, die vanwege zijn wetenschappelijke benadering van voetbal ook wel Le Professeur wordt genoemd.

Geld investeren loont de moeite in de Premier League

Een team dat in de afgelopen jaren wel prijzen op internationaal niveau wist te winnen is stadgenoot Chelsea. The Blues zijn eigendom van de steenrijke Rus Roman Abramovich. Hij stak al veel geld in de club. Sinds hij de Londense club in 2003 kocht, is de stap naar de top van Engeland gemaakt. Met de Rus als eigenaar won Chelsea onder meer vier kampioenschappen. Daarnaast ook een UEFA Cup en de Champions League in 2012. De club behaalde deze successen vooral door het geld dat Abramovich in The Blues pompte, iets wat ook van Manchester City kan worden gezegd.

De tweede club van Manchester werd in 2008 overgenomen door een investeringsgroep uit de Verenigde Arabische Emiraten en heeft inmiddels al onder meer twee landstitels gewonnen. Aan geld geen gebrek bij The Citizens. Daarom wordt verwacht dat zij ook snel hoge ogen in het kampioenenbal kunnen gaan gooien.

De outsiders van de Premier League

In de subtop zijn Tottenham Hotspur en Everton twee redelijk constant presterende clubs. Beiden strijden jaarlijks mee om Europees voetbal en vooral Tottenham heeft de laatste jaren naam gemaakt. Dit door een attractief voetballende club te zijn. Dit heeft hen dicht achter de traditionele topclubs gebracht. Onder coach Mauricio Pochettino proberen de Spurs het gat met de grote ploegen te dichten. De bewoners van White Hart Lane kunnen als een ware outsider voor het kampioenschap worden gezien.

Koeman-Everton wovOok Everton kruipt voorzichtig naar de top vijf toe. De hoofdcoach is Ronald Koeman, die in Engeland ook al Southampton onder zijn hoede had. Samen met een nieuwe, rijke eigenaar proberen The Toffees zich te mengen in de strijd om een plaats in de Champions League. Als het aan de clubleiding ligt, wordt Everton zelfs een club die jaarlijks om de landstitel meedoet. Momenteel is de tweede club van Liverpool niet meer dan een dark horse. Maar de ambities op Goodison Park liegen er niet om.

Premier League 2015-2016

Dat de Premier League dé competitie bij uitstek is waarbinnen de verschillen erg klein zijn, werd misschien nog wel het meest duidelijk in 2016. Dat jaar kroonde Leicester City FC zich tot de verrassende kampioen van Engeland. Het jaar ervoor werd er nog ternauwernood aan degradatie ontsnapt. Een krankzinnige ontknoping die niemand had zien aankomen. The Foxes waren nog nooit de beste van het land en werden voorafgaand aan het jaar nog geschaald onder de degradatiekandidaten. Het sprookje van Leicester werd werkelijkheid.

Een prestatie die vooral op het conto van hoofdtrainer Claudio Ranieri kan worden geschreven. De Italiaan wist een hecht geheel te smeden van het team. Leicester werd uiteindelijk met liefst tien punten voorsprong op nummer twee Arsenal overtuigend de beste van het land. Met Jamie Vardy, Riyad Mahrez, N’Golo Kante, Kasper Smeichel en Wes Morgan zijn er slechts enkele uitblinkers uit het team van Leicester opgenoemd. Stuk voor stuk spelers wiens naam tot voor kort totaal niet bekend in de oren klonken. Maar inmiddels zijn het bekende sterren die door de grote clubs in de gaten worden gehouden.

De bekertoernooien naast de Premier League

Het grootste land van het Verenigd Koninkrijk heeft naast een spannende competitie ook twee hele interessante bekertoernooien. De Engelse FA Cup is er een die bol staat van de tradities. De charme van dit toernooi is dat de kleine clubs nog regelmatig een stunt weten te boeken tegen de grotere, rijkere clubs. Ook in de League Cup is spektakel gegarandeerd.

Met twee nationale bekers heeft het land dat het voetbal heeft uitgevonden er wel voor gezorgd dat de voetbalteams een redelijk druk speelschema hebben. Zeker voor de ploegen die in Europa actief zijn, zit de kalender helemaal vol. Dat is dan ook een belangrijke reden dat men in Engeland geen winterstop kent. De voetballers moeten onder meer op Tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag gewoon op het veld staan. Zeer traditierijk, maar voor de spelers is de belasting enorm. In beide bekertoernooien staat er een ticket voor Europees voetbal op het spel. Een reden waarom het door middenmoters als West Ham United, Southampton en Stoke City erg serieus wordt genomen.

Degraderen uit de Premier League

In Engeland is de degradatieregeling vrij zwaar. Liefst drie teams dalen rechtstreeks af naar het tweede niveau, de Championship. In de onderste regionen zijn vooral Swansea City (dat in de Premier League actief kan zijn omdat de competitie van Wales samen is gevoegd met de Engelse) , Bournemouth, Crystal Palace, Sunderland en West Bromwich Albion vrijwel ieder jaar te vinden. Van het hoogste podium verdwijnen is iets wat de clubs zowel sportief als financieel enorm raak. De televisiegelden in de Championship zijn veel minder lucratief dan op het hoogste niveau.

Het eerste jaar na de degradatie ontvangen de clubs uit de Premier League nog een soort compensatie, genaamd een parachute-regeling. Daarna zullen de teams het zelf zien te redden, iets wat erg lastig blijkt. Wanneer een club niet binnen een jaar terugkeert op het hoogste niveau, is er een grote kans dat zij gedoemd zijn om nog seizoenen op het tweede podium actief te zijn. Blackburn Rovers, Fulham FC, Birmingham City en Ipswich Town zijn enkele voormalige Premier League clubs die al enkele jaargangen tevergeefs hopen op een terugkeer in het voetbalwalhalla. Dit is een waar schrikbeeld voor de degradatiekandidate. Vandaar dat de clubs die onderin bungelen vaak een half elftal aan nieuwe spelers aantrekken in de winterstop in de hoop de dans te omspringen.

Volle, sfeervolle stadions en een competitie waarbinnen de onderlinge verschillen erg klein zijn. Al met al zijn er voldoende redenen op te noemen waarom de Premier League zo leuk is om te volgen!