Wedden op Eredivisie

Wedden op Eredivisie

De Nederlandse Eredivisie behoort zeker niet tot de sterkste competities van Europa. Wel is het een erg leuke competitie om naar te kijken. De wedstrijden worden goed bezocht door de voetballiefhebbers en een belangrijke reden hiervoor is dat er vaak spannende potjes worden gespeeld. Ook vallen er regelmatig veel doelpunten.

Kwalificeren voor Champions League

Jarenlang was het zo dat de kampioen van de eredivisie rechtstreeks gekwalificeerd was voor de groepsfase van de Champions League. Vanaf 2018 zal dit echter gaan veranderen en moet ’s lands beste zich proberen te plaatsen voor het miljoenenbal via de voorronden. Dit geldt ook voor de nummer twee. De nummer drie en de winnaar van het KNVB-bekertoernooi gaan spelen in de kwalificatieronden van de Europa League. Zo proberen zij een ticket voor de groepsfase van dat toernooi te bemachtigen. Clubs die op de plaatsen vier tot en met zeven eindigen, strijden in de play-offs om het laatste plaatsbewijs voor het tweede Europese toernooi.

Degraderen uit de Eredivisie

Voor de nummer zestien en zeventien van de competitie eindigt het seizoen ook nog niet na 34 speelrondes. Beide teams moeten nog twee ronden in de nacompetitie overleven in de strijd tegen degradatie. De tegenstanders zijn de winnaars van rechtstreekse confrontaties tussen de nummer twee tot en met negen van de Jupiler League. De kampioen van de Eerste Divisie promoveert rechtstreeks. Deze club neemt de plek van de nummer achttien van de Eredivisie in.

De favorieten van de eredivisie
Ajax

Als grootste en meest succesvolle club van ons land wordt Ajax altijd bij de favorieten voor het landskampioenschap ingeschaald. De club uit Amsterdam was liefst 33 keer de beste van Nederland. Met met onder meer vier Europa Cup 1/Champions League zeges en één wereldbeker heeft Ajax ook internationaal een behoorlijke staat van dienst. De successen zijn ook een reden dat Ajax door veel andere ploegen wordt gehaat. De club uit de hoofdstad wordt door velen gezien als een arrogant team. Iets wat ook te maken heeft met de bijnaam die Ajax zichzelf geeft: De Godenzonen.

Feyenoord

De grote rivaal van Ajax komt uit de op één na grootste stad van Nederland. In Rotterdam is Feyenoord gevestigd, dat ook over een indrukwekkende historie beschikt. De club heeft nog steeds een heel grote naam, al is dit vooral op het verleden gebaseerd. Feyenoord was in 1970 nog de eerste Nederlandse club die een Europese hoofdprijs wist te pakken en behoorde in de jaren ’70 ook tot de top van Europa. Daarna zakte de ploeg, die haar thuiswedstrijden in Stadion De Kuip speelt, ver in. Het fanatieke Feyenoord-publiek kon na de titel in 1974 (in dat jaar werd overigens ook de UEFA Cup gepakt) nog slechts drie kampioenschappen vieren. De volksclub was voor het laatst de beste van het land in 1999 en dus wachten de trouwe supporters al bijna achttien jaar op een nieuwe huldiging op De Coolsingel, het stadhuisplein van Rotterdam.

PSV

Feyenoord en Ajax staan al langer bekend als de grootste vijanden van elkaar, mede doordat beide teams in de eerste twintig seizoenen betaald voetbal in Nederland bijna jaarlijks met z’n tweeën om het kampioenschap streden. Echter kwam er eind jaren ’70 een club op uit de provincie. PSV uit Eindhoven, in 1913 opgericht door gloeilampenfabrikant Philips, wist zich zowel nationaal als internationaal te profileren en heeft met 23 landstitels ook een goed gevulde prijzenkast. De lichtstad is een blijvertje in de top. Zij gooide in het seizoen 2015/16 nog hoge ogen in het Champions Leaguetoernooi. Allereerst door het grote Manchester United uit te schakelen. Vervolgens stuntte PSV bijna opnieuw tegen de Spaanse grootmacht Atlético Madrid (dat uiteindelijk de finale haalde). PSV is daarmee de enige vaderlandse club die in het afgelopen decennium op het hoogste Europese podium boven verwachting wist te presteren.

Subtoppers en outsiders van de eredivisie

Ajax, Feyenoord en PSV zijn dus de grootste clubs van het land en lange tijd leek het voor de andere clubs onmogelijk om als nummer één in de Eredivisie te eindigen. Van 1965 tot en met 2008 gebeurde het zelfs slechts één keer dat een team dat niet bij deze traditionele top drie hoorde de schaal veroverde. Dat was namelijk AZ in 1981. Dit kunststukje wisten de Alkmaarders te herhalen in 2009, toen op overtuigende wijze het kampioenschap werd gegrepen.

Het jaar erop was er opnieuw een verrassende winnaar van de Eredivisie. Die was afkomstig uit Enschede, waar het in 1965 opgerichte FC Twente de titel vierde. Het leek er zelfs op dat de Twentenaren in het daaropvolgende jaar opnieuw de schaal zou ontvangen, maar in een rechtstreeks duel op de slotdag wist Ajax toch te zegevieren. Daarna kwamen er voor deze twee subtoppers wat mindere jaren, maar toch hebben AZ en Twente laten zien dat zij kort achter de top drie zitten en kunnen deze ploegen als outsider getipt worden voor de bovenste plaats(en).

De gevarenzone van de eredivisie

Bij wedstrijden van de onderste ploegen van de Eredivisie is het ook altijd spektakel gegarandeerd. Iedere club wil koste wat het kost voorkomen dat het moet afdalen naar de Jupiler League. Na degradatie blijkt het erg lastig te zijn om weer terug te keren op het hoogste niveau. De financiële verschillen tussen Ere- en Eerste Divisie zijn erg groot en daarom doen clubs de gekste dingen als zij in degradatienood verkeren. In de winterstop worden er plotseling een paniekaankopen gedaan of een trainer wordt de laan uitgestuurd, vaak zonder succes. In Nederland geldt een van de lichtste degradatieregelingen van Europa. Slechts één team daalt rechtstreeks af. Twee clubs kunnen het vege lijf nog redden in de play-offs. Er zijn clubs die de laatste jaren vrijwel jaarlijks in de onderste regionen actief zijn. Denk hierbij aan Excelsior, Roda JC, Willem II en ADO Den Haag.